- Ordbog -

ASP - Active Server Pages

ASP er et programmeringssprog. Det bliver ofte brugt på Internettet bl.a. til kobling med Access og MS SQL databaser.

Bikeshed - Bike shed

Ordet bikeshed bruges som regel til at referere til en ubetydelig ændring, der ikke bør danne grundlag for diskussion, da for mange mennesker sandsynligvis vil være tilbøjelige til at "sætte deres fingeraftryk" og "fordærve maden". Se eventuelt også forklaringen hos FreeBSD, den uddybende forklaring og ordets oprindelse.

BSOD - Blue Screen Of Death

Når en Windows computer laver den typiske blå skærm med en fejlmeddelelse skrevet med hvide bogstaver, kalder man det BSOD hvilket står for Blue Screen Of Death. På dansk bliver det noget lignende: Blå Skærm Og Død.

Brute force

Kendetegnelsen brute force bruges til at angive et forsøg på at gætte kodeordet til et brugernavn, ved simpelthen at sætte et program på en computer til at prøve igen og igen. Normalt prøves først udfra gigantiske eksempeldatabaser og derefter simpelthen alfabetisk og numerisk fra ende til anden. Har man tid nok og er der ikke en form for midlertidig spærring af loginforsøg, så kan alle kodeord reelt brute forces.

CGI - Common Gateway Interface

Dette er en specifikation for hvordan information overføres mellem en webserver og en browser. Man kan skrive i mange sprog, det mest udbredte er dog Perl.

Cracker

En cracker er ondsindet hacker, der udnytter en sikkerhedsfejl/hul til personlig gavn. Se mere på Techtarget.

Hash

Et hash er en envejskryptering af et kodeord. Man krypterer kodeordet med en metode der ikke kan dekrypteres, så man udfra hashværdien ikke længere kan se hvad kodeordet var. I en loginfunktion, kan man så igen hash det kodeord som brugeren indtaster og tjekke om værdien er identisk med den hashede værdi man har gemt og derved tjekke en brugers kodeord uden nogensinde at gemme det.

FTP - File Transfer Protocol

Man bruger blandt andet FTP til at sende filer over internettet f.eks. fra din computer til vores server, så din hjemmeside kan blive synliggjort på internettet. Det er en filoverførsels protokol.

FYI - For Your Information

På dansk: Til din information.

Hacker

En hacker er en person der undersøger systemer og software, ofte af personlig interesse. Finder de sikkerhedshuller (brister) i systemerne informerer de ejeren af netværket/software om de mulige problemer. Er det et stykke software får firmaet som regel en periode til at rette fejlen, hvorefter hackeren offentliggør fejlen. Derved hjælpes firmaet til at højne sikkerheden og hackeren får medieopmærksomhed, som ofte er den drivende faktor.

Ordet hacker bliver ofte brugt fejlagtigt hvor den rigtige betegnelse ville være cracker.

Hot-swap

Hot-swap henviser til at en enhed, for eksempel en harddisk, kan udskiftes mens maskinen er tændt, uden at det påvirker maskinen.

HTML - HyperText Markup Language - W3C

HTML er det sprog hjemmesider er blevet udviklet i fra internettets begyndelse.

IMAP - Internet Message Access Protocol (IMAP4) - IMAP.org

Dette er en protokol (sprog) man kan bruge til at forbinde sig til postkassen på vores mailserver. Den er mere avanceret end den mere udbredte POP3. IMAP er en klient/server protokol hvor e-mail bliver modtaget og opbevaret for dig på mailserveren. Du kan nøjes med at se hente emnet for en e-mail og beslutte dig for om du ønsker at hente hele e-mailen. Du kan også lave flere foldere og postkasser på serveren, slette e-mails etc.

Java

Java er et programmeringssprog udviklet af Sun. Javakode bliver afviklet på klienten og er uafhængigt af serveren. Det er tungt (langsomt) og anses for meget dårlig skik at anvende på hjemmesider.

Javascript (ECMAscript)

Javascript er en "miniudgave" af Java. Det bruges i vid udstrækning på hjemmesider for at lave ting på klientniveau, da det udføres på klienten. Der er også mulighed for at bede serveren eksekvere Javascript.

MIME

MIME fortæller den server hvor hjemmesiden ligger hvad filerne indeholder, det kan f.eks. være tekst eller et billede. Serveren ved derefter hvad den skal gøre med den pågældende fil.

POP - Post Office Protocol (POP3)

Dette er den mest udbredte protokol til forbinding af en klient (din computer) og en mailserver (vores server). Det er det sprog som de 2 computere bruger til at kommunikere med hinanden når du henter post.

Session

Session bruges hele tiden når du browser hjemmesider. Når din browser kalder en server for at se en hjemmeside, får browseren mange steder en session værdi tilbage, for at serveren kan genkende dig/din browser når du klikker på en anden side.

Det bruges ofte til at gemme dit login, så man ikke skal logge ind hver gang man klikker på en ny side.

Din browser lukker/sletter normalt session når du lukker browseren, men visse browsere kan huske den når du åbner den igen. Serveren hvor hjemmesiden ligger, vil dog normalt også slette din session når den ikke har været brugt et stykke tid, normalt fra 20 minutter til 2 timer.

SGML - Standard Generalized Markup Language - W3C

SGML bruges til at beskrive et Markup Language, specifikt dem der bruges i elektroniske dokumenter (hjemmesider), HTML er et eksempel på et sprog defineret i SQML.

SMTP - Simple Mail Transfer Protocol

Dette en den protokol man bruger til at sende email med.

SPAM

Uønsket e-mail. Uddyb.

UCE - Unsolicited Commercial Email

En specifik type af SPAM.

XML - eXtended Markup Language - W3C

Med XML kan man beskrive indholdet på en hjemmeside, men sproget kan ikke bruges til at definere, hvordan data ser ud på skærmen. Det bruges altså til at strukturere hjemmesider.

XHTML - eXtensible HyperText Markup Language - W3C

En kombination af HTML og XML. Med XHTML kan man blande elementer fra HTML 4 med XML fra sprog som SMIL (Synchronized Multimedia Language (SMIL), MathML og RDF (Resource Description Framework). En teknologi kaldet CCPP (composite capability preference profiles) betyder, at klienter kan fortælle serveren om deres egenskaber, og kun modtage de dele af web-siden, som de kan fremvise. XHTML skal bane vejen for, at web-dokumenter kan vises i mange forskellige sammenhæng - fra mobiltelefoner og håndholdte computere til settop-bokse og digitale fjernsyn.

WAP - Wireless Application Protocol

WAP er en standard for trådløs kommunikation. WAP gør det muligt at anvende internettet fra små platforme som håndholdte computere og mobiltelefoner. For at en hjemmeside kan bruges via WAP skal den være udviklet i WML.

VBScript

En "miniudgave" af VB (Visual Basic). Som klientsprog er det proprietært og virker kun i Internet Explorer, hvorfor Javascript anbefales. Det er det mest udbredte programmeringssprog til ASP hjemmesider.

WML - Wireless Markup Language

Dette er en pendant til HTML, den bruges til at udvikle WAP hjemmesider til mobiltelefoner. Denne teknologi er nu udgået til fordel for XHTML som den bygger på.

WMLScript

WMLScript er en slags "miniudgave" af JavaScript og bruges til at programmere WAP applikationer.

TLD - Top Level Domain

.dk og .com er eksempler på TLDer.

Andre ordbøger
Link Beskrivelse
Whatis.com En ordbog over mange begreber. Der findes blandt andet uddybninger af ovenstående begreber.
it-dansk.dk Et dansk IT-leksikon udviklet af Dansk Sprognævn og DANTERMcentret med hjælp fra IT-Brancheforeningen, Foreningen af danske IT-journalister, IT-højskolen i København og DIKU.

Referencer

crossfit

"Team CrossFit Copenhagen takker for støtten fra Azero i vores kamp for at nå til CrossFit Games (VM) i Californien i Juli."

Nikolaj Rønnow

2015-01-19T11:02:53+00:00

Nikolaj Rønnow

crossfit
"Team CrossFit Copenhagen takker for støtten fra Azero i vores kamp for at nå til CrossFit Games (VM) i Californien i Juli."
eyeforimage

Azero has been Eye for Image's ISP from the very beginning. It's reassuring to know that they not only have a great array of products, but that we can always get relevant and timely information from their professional support team, by just picking up the phone and talking to someone.

Matt Coyle, Technical Copywriter / Eye for Image ApS

2015-01-20T03:47:24+00:00

Matt Coyle, Technical Copywriter / Eye for Image ApS

eyeforimage
Azero has been Eye for Image's ISP from the very beginning. It's reassuring to know that they not only have a great array of products, but that we can always get relevant and timely information from their professional support team, by just picking up the phone and talking to someone.

Kontakt Azero

Firmainformationer

AzeroCloud ApS
Nørregade 33
8464 Galten
CVR: 38 70 69 93
VAT: DK38706993

Telefon

Telefon: 38 19 50 17
 

Normal telefontid

Man-Fre: 9:30-12:00 og 13:00-14:00